Ekonomi

Şimşek’ten gençlere ‘kara para’ uyarısı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanının önlenmesi konusunda kamuoyunu bilinçlendirmek amacıyla yürütülen çalışmaları anlattı.

Bu suçların önlenmesinde kamuoyunun bilinçlendirilmesinin kritik rolünü göz önünde bulundurarak bilinçlendirme faaliyetlerine önem verdiklerini vurgulayan Şimşek, özellikle üniversite öğrencilerinin “hesap kullanımı” faaliyetlerinde bulunabileceğini söyledi.

Şimşek, Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun (MASAK), bu konuda üniversite öğrencilerine gerekli bilgilerin verilmesi amacıyla Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ve Gençlik ve Spor Bakanlığı ile iş birliği yaptığını belirterek, “Üniversite öğrencileri, gelir elde edebilmek için banka hesaplarının kara para aklayan, terörü finanse eden kişiler tarafından kullanılmasına izin vermemelidirler. Gençler bilerek ya da bilmeyerek geleceklerini karartmamalı. Bu durum, kara para aklayan veya terörü finanse eden kişilerin, paranın izini gizlemek için büyük miktarda para aktararak nihai amacına ulaşmalarına neden oluyor.” dedi.

Bu bağlamda mesleki eğitimdeki öğrencilerin staj bedeli karşılığında açtığı hesaplara işaret eden Şimşek, “Bu hesapları kullananlar ileride hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilir. Gençler şunu bilmeli ki, farkında olmadan bu işlere bulaşmış olsalar bile, Suça dönüşecekler ve geleceklerini karartma riski var.”

Şimşek, bu durumun önüne geçmek için MASAK’ın ilk olarak RTÜK ile işbirliği yaptığını ve TRT’nin hazırladığı kamu spotunun televizyon kanallarında yayınlanmaya başladığını bildirdi.

“Ortaokul çağındaki gençlere de bilgi verilecek”

Şimşek, MASAK’ın üniversite öğrencilerini bilinçlendirmek amacıyla hazırladığı posterlerin üniversitelere gönderilmek üzere YÖK’e iletildiğini de anlatarak, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bu posterler öğrencilere şunu anlatıyor: ‘Gelecekteki hesaplarınızı yakmayın. Banka hesaplarınız kara para aklama, terör örgütlerinin finansmanı, dolandırıcılık gibi suçlarda para transferi amacıyla kullanılırsa ağır hapis cezalarıyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Başkalarının kullanmasına izin vermeyin. banka hesaplarınız.’ Uyarı yapıldı.Mesela Gençlik ve Spor Bakanlığı ile de işbirliği yapıldı.MASAK’ın hazırladığı posterler hem Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü’ne hem de Yurtlar Genel Müdürlüğü’ne asılması amacıyla Bakanlığa gönderildi. özel yurtlar. YÖK’ün ardından, ortaokul çağındaki gençlerin bilgilendirilmesi amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı ile de ortak bir çalışma başlatıyoruz.

Şimşek, suç gelirlerinin aklanmasının ve terörün finansmanının önlenmesi amacıyla yasal mevzuatı ve MASAK’ın kurumsal yapısını güçlendirerek bu konularda kamuoyunu güçlü bir şekilde bilgilendirmek amacıyla çalışmalarını sürdüreceklerini belirterek, “Karaparayla mücadele de önemli” Vergi kayıp ve kaçakçılığının önlenmesi açısından devletin gelir kaybına yol açacaktır.” Kayıt dışı işlemleri yakından takip edeceğiz” dedi.

“Yargı makamlarıyla işbirliği devam ediyor”

MASAK’ın, dolandırıcılık gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanının önlenmesi konusunda kolluk kuvvetleri ve adli makamlarla iş birliği içerisinde çalışmalarını sürdürdüğünü vurgulayan Şimşek, şöyle konuştu:

“MASAK, uyuşturucu kaçakçılığı, organize suçlar, yasa dışı bahis ve dolandırıcılık başta olmak üzere kara parayla ilgili birçok konuda hem kolluk birimlerine hem de yargı birimlerine değerli katkılar sağlıyor. Bir yandan MASAK, maliye dairesinden şüpheli süreç bildirimleri ve diğer bilgileri sağlıyor. , diğer taraftan adı geçen makamlar ve kolluk kuvvetleri tarafından yürütülen soruşturmalarda bilgi ve belgeleri elde eder.Toplanan bilgiler ve soruşturma belgelerinde yer alan bilgi ve belgeler teknolojik araçlar ve uzman bilgisi ile harmanlanarak yüksek hassasiyetle analiz edilir. Bu analizler sonucunda adı geçen makamlara ve kolluk kuvvetlerine kusur ve suçluya dair yeni içgörüler sağlanmakta ve suç şüpheleri ortadan kaldırılmaktadır. “Mutlaklaştırılıyor, yeni hata ağları ortaya çıkarılıyor ve kirli paralar elde ediliyor.” suçlara el konulur.”

haberakpinar.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu