Yaşam

Sevimli Malta Köpek Irkının Özellikleri

Sokakta dolaşıp hem kendilerine hem de insanlara zarar vermesinler diye köpek satın almayıp sahiplenilmesi gerektiğini hatırlatarak başlayalım söze. En sadık dostlarımızdan biri olan köpekler, tarih boyunca çok farklı şekillerde karşımıza çıkmışlardır. bu ırklarda Maltese olarak da bilinen Malta köpek ırkı, küçük ırklar arasında en popüler olanlardan biridir.

Malta köpeği minik, biraz gergin ama son derece sevimli. Kucak köpeği olarak da adlandırıldığı için birçok kişi hayatımıza son birkaç yılda girdiğini düşünür ama farklı bir formda olan Malta köpeğinin tarihi aslında binlerce yıl öncesine kadar gitmektedir. Gelin Malta köpeği hakkında farklı bilgilere daha yakından bakalım.ve beslemeyi düşünenlerin dikkat etmesi gereken değerli detayları görelim.

Malta köpeği hakkında bazılarını ilk kez duyacağınız sıra dışı bilgiler:

  • Malta köpeği uzun yıllardır bizimle birlikte.
  • Kraliyet ailelerinin ve soyluların hayranlık duyduğu bir köpekti.
  • Aslında mükemmel bekçi köpekleridir.
  • Bir Malta köpeğinin gözyaşı lekesi bir tehlike işareti olabilir.
  • Malta köpekleri kolay kolay tüy dökmezler.
  • İyi bir eğitim alırsa inanılmaz numaralar yapabilir.
  • Çok şımarık köpeklerdir.
  • Refakatçi köpekler olarak bilinirler.

Malta köpeği uzun yıllardır bizimle birlikte:

Bugün bildiğimiz Malta köpek ırkı elbette yıllar içinde gelişerek bugünkü halini almış bir tür ama Malta olarak bilinen köpek ırkının geçmişini araştırdığımızda karşımıza çıkıyor. MÖ 3. yy ve hatta bazı kaynaklarda 5. yy. Bugünkü Malta köpeğinin ataları olan bu canlılar, Aristoteles tarafından mükemmel oranlara sahip köpekler olarak tanımlanmıştır. Bu adın alınmasının bir diğer nedeni de Malta adasının biyolojik çeşitlilik açısından eşsiz yaban köpeklerine sahip olmasıdır. Elbette bunlar zaman içinde farklı ırkların ataları olarak günümüze kadar gelebilmiştir.

O, kraliyet ailelerinin ve soyluların hayranlık duyduğu bir köpekti:

Aristoteles ve Diogenes gibi değerli isimlerin yazılarına baktığımızda Malta köpeklerinin Antik dönemde çok yaygın olmasa da popüler bir çeşit olduğunu görmekteyiz. Tabii o zamanlar köpekler bir arkadaştan çok işlevsel bir amaç için kullanıldığından, bu tip süslü köpek sadece kraliyet aileleri ve soylular tarafından tercih ediliyordu. 16. yüzyıla kadar bu cins ailelerin gözdesi olan Malta köpekleri için heykeller yapılmış ve hatta anıt mezarlar dikilmiştir. Yani zenginlerin küçük köpeklere olan sevgisi binlerce yıldır bire bir olmuştur.

Aslında, olağanüstü bekçi köpekleridir:

En fazla 30 cm boyunda ve 5 kilograma kadar yük taşıyan bir köpeğin nasıl bekçi köpeği olacağı biraz düşündürücü ama bu bir gerçek. İçin Bekçi köpeklerinin güçlü olmaktan çok cesur olmaları gerekir. Malta köpeği pervasız ve sadıktır. Sadık ailesine ne kadar tehdit gelirse gelsin, hızla ayağa fırlar ve deli gibi havlamaya başlar. Modern Malta köpeklerinin bugün bile havlamalarının ana nedeni budur, çok korumacıdırlar.

Bir Malta köpeğinin gözyaşı lekesi bir tehlike işareti olabilir:

Pek çok beyaz köpek cinsinin, özellikle kısa tüylü olanların gözlerinin, ağızlarının veya ayaklarının çevresinde kırmızı noktalar vardır. Gözyaşı lekesi olarak bilinen bu renk değişimi Özellikle yavru köpeklerde hastalık belirtisi olabilir. Köpek gözyaşı kanallarını tıkamış, yeni bir alerji geliştirmiş veya farklı bir enfeksiyon geliştirmiş olabilir. Bu tür gözyaşı lekesi gördüğünüzde mama ve su kalitesini kontrol ederek göz ve tüy hijyenine biraz daha önem vermeye başlamalısınız.

Malta köpeği kolay tüy dökmez:

Evet, bu inanılmaz çünkü bazı Malta köpek türlerinin tüyleri kendilerinden daha büyük ve bu tüyler aşırı derecede uzun. Ama bakalım Malta köpeği hipoalerjenik bir cins olarak kabul edilir. ve sanıldığının aksine diğer köpeklerden bile daha az tüy döker. Doğal mevsimlerde kaçınılmaz olarak tüy dökecektir, ancak genel olarak tüy döken bir Malta köpeği ya yaşlıdır, streslidir, hormonal değişiklikler yaşar veya yetersiz beslenir. Yani Malta köpeğiniz tüy döküyorsa, işler yolunda gitmeyebilir.

İyi bir eğitim alırsa inanılmaz numaralar yapabilir:

Malta köpeği son derece küçük olduğu için beklendiği gibi son derece çevik bir canlıdır. Bekçi köpeği özellikleri sayesinde Refleksleri inanılmaz derecede hızlı olduğu için komutlara anında cevap verebilir. Ayrıca sadık canlılar oldukları için çocukluktan itibaren uygun şekilde eğitilirlerse mükemmel numaralar yapabilirler. Son yıllarda köpek yarışlarında engebeli parkurlarda mükemmel işler yaptıkları görülmüştür.

Çok şımarık köpeklerdir:

Malta köpeği binlerce yıldır bizimle yaşadı ve emin olun bazı durumlarda bizi bizden bile daha iyi tanıyor. Elbette yeteri kadar iyi bir özellik olan gerçek alfaya sahip olduğunu bildiği sürece ancak bazı sahipler köpeklerinin alfa olmasına izin verdiği için aralarında garip bir bağ oluşur. Kendini alfa sanan bir Malta köpeği zaman zaman saldırganlaşıp istediğini elde edebilir. Alfanın sahibi olduğunu anlayınca yine istediğini alır ama bu sefer küçük bir çocuk gibi sempatisini kullanır.

Refakatçi köpekler olarak bilinirler:

Filmlerde ve dizilerde sıklıkla gördüğümüz üzere Malta köpeği sahibi olan kişiler genellikle yaşlı ve maddi durumu iyi olan kişilerdir. Bu durum aslında tarihsel sürecin bir yansımasıdır. çünkü Malta köpeği eski zamanlarda bile insanların gözdesiydi. Malta köpekleri işlevsel olarak kullanışlı canlılar olmasalar da son derece sevimli oldukları için kendilerinden hiçbir hizmet beklemeden kendilerine eşlik etmesi istenen kişiler tarafından çok sevilirlerdi. Kucak köpeği oldukları için uzun yolculuklarda taşıması da kolaydır.

Dünyanın en çok tanınan küçük cins köpeklerinden biri ve sevimli hızıyla dikkat çekiyor. Malta köpeği hakkında bazılarını ilk kez duyduğunuz sıra dışı bilgilerden bahsettik.Küçük bir cins olmasına rağmen bakımı büyük sorumluluk gerektirdiğinden sahiplenmeden önce iki kez düşünmeniz gerekir.

gebze-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu