Haber

Kuzey Kosova’daki barikatlar hala kaldırılmadı

Kosova-Sırbistan’ın ülkenin kuzey bölgesinde ortasındaki Jarinje ve Bernjak sınır kapılarına giden yollara 10 Aralık’ta Kosovalı Sırpların kurduğu barikatlar, tüm uyarılara rağmen hala kaldırılmadı.

Mitrovitsa-Leposaviç’in ortasında, Zveçan Belediyesi yakınlarındaki Rudare köyünde yerel Sırplar tarafından barikat kurulan ana yol, Kosova makamları ve uluslararası toplumun davetlerine rağmen açılmadı.

Kamyon ve otobüslerin arkasına yerleştirilen barikatların önünde yolun kapalı olduğunu gösteren şerit bulunuyor.

Barikatlar yerel Sırp kümeleri tarafından korunuyor. Kosovalı Sırplar, yolu kapatan kamyonların arkasına kurulan çadırlarda gece boyunca nöbet tutuyor.

NATO’nun Kosova Barış Gücü’nün (KFOR) devriye araçları, Kosova polisinin bulunmadığı alanda barikatların yakınında bulunuyor.

Kosova İçişleri Bakanı Xhelal Sveçla yaptığı açıklamada, Cumartesi gününden bu yana ülkenin kuzeyindeki Zveçan, Leposaviç ve Zubin Potok’ta altı ana yola araç barikatları kurulduğunu bildirdi.

Kosova polisi, Kosova ile Sırbistan arasındaki Jarinje ve Bernjak sınır kapılarını barikatlar nedeniyle geçici olarak kapattı.

Mitrovitsa’nın Sırp ağırlıklı kuzeyi ile Arnavut ağırlıklı güneyini ayıran İbre Nehri üzerindeki köprüde durum sakinliğini koruyor.

Avrupa Birliği (AB) Hukukun Üstünlüğü Misyonuna (EULEX) ait iki araç ve Kosova polisine ait bir araç devriye görevi yaparken, köprüde askeri olmayan iki KFOR aracı bulunuyor.

Mitrovitsa’nın kuzeyinde yollarda çok az insan görüldü.

Kosova’nın kuzeyindeki dört belediyede ilköğretim ve lise eğitimi askıya alındı.

Kosova ile Sırbistan arasında barikat krizi

Geçtiğimiz hafta Kosova’nın kuzeyindeki Sırp çoğunluklu 4 belediyede erken yerel seçim hazırlıkları sırasında maskeli bir grup Merkez Seçim Kurulu büroları ve Kosova polis memurlarına saldırdı.

Kosovalı Sırplar, Kosova polisinin baskınlarda şüpheli olarak gördükleri eski Sırp polis memuru Dejan Pantiç’i tutuklamasının ardından 10 Aralık Cumartesi günü ülkenin kuzeyinde barikatlar kurdular.

EULEX devriye grubu, Kosova’nın kuzeyindeki Zveçan Belediyesi’nin Rudare bölgesinde yerel Sırplar tarafından kurulan barikatların yakınında ses bombalı saldırıya uğradı. AB, NATO, ABD ve İngiltere kuzey Kosova’da gerginliğin azaltılması çağrısında bulundu.

Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, bu olayların ardından yaptığı açıklamada, ülkenin kuzeyindeki 4 belediyede yapılması planlanan erken yerel seçimlerin, oylama sırasında güvenlik sağlanmaması nedeniyle Nisan 2023’e ertelendiğini duyurdu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu