Haber

Kaspersky’nin “Dijital şiddet mağduru kadınlar” değerlendirmesi

Kadınları orantısız bir şekilde etkileyen sorunlar hakkında farkındalık yaratmak isteyen Kaspersky, dijital dünyada kadınların, ev içi tacizcilerin kurbanlarını izlemek için kullandıkları gizli izleme yazılımı olan taciz yazılımlarının kurbanı olduğunu duyurdu.

Kaspersky’den yapılan açıklamaya göre 2023 Dünya Kadınlar Günü kutlanırken tüm dünyada yerel, ulusal ve küresel cinsiyet sorunlarına yönelik çalışmalar yapılıyor. Bunlardan biri Kaspersky’nin “Stalkerware Durumu Raporu”. Kaspersky, her yıl dünya çapında gözetim yazılımlarından etkilenen insan sayısını daha iyi anlamayı amaçlayan yıllık bir rapor yayınlıyor.

Kaspersky’nin raporuna göre, 2022’de dünya çapında 29.312 benzersiz kişi izleme yazılımından etkilendi. Bu sayı, 2021’de etkilenen 32.694 kullanıcıyla tutarlı. 2021’den önceki yıllarda her zaman düşüş eğilimi izleyen bu göreli istikrar, küresel ölçekte dijital tacizin altını çiziyor ve sorunun kendiliğinden ortadan kalkmayacağını gösterir.

Kaspersky Security Network’e göre 2022’de Türkiye ve Suudi Arabistan, kullanıcıların izleme yazılımlarından en çok etkilendiği ilk 10 ülke arasında yer alıyor. Genel olarak Kaspersky, dünya çapında 176 ülkede taciz yazılımı olaylarını tespit etti ve dijital tacizin tüm ülkeleri etkileyen küresel bir fenomen olmaya devam ettiğini açıklıyor.

Rahatsız edici içeriklere dikkat edin

Stalkerware, akıllı telefon cihazlarına gizlice yüklenebilen, faillerin bir bireyin özel hayatının her anını bilgisi dışında izlemesine olanak tanıyan, piyasada bulunan yazılımlar olarak tanımlanır.

Takip yazılımları, failin bir cihaza fiziksel erişimini (ve erişim kodlarını) gerektirdiğinden, genellikle kötü niyetli ilişkilerde ortaya çıkar. Kaspersky tarafından toplanan veriler anonimleştirilirken, diğer araştırmalar bu tür dijital şiddetten en çok kadınların etkilendiğini gösteriyor. Dijital şiddet, şiddetin bir başka boyutu ve mağdurlar üzerinde gerçek ve olumsuz etkileri olan çevrimdışı şiddetin bir devamı olarak anlaşılmalıdır.

Açıklamada görüşlerine yer verilen University College London’da (UCL) Doçent ve UCL Cinsiyet ve Teknoloji Araştırma Grubu Başkanı Prof. Kaspersky’nin araştırmasının değerine işaret eden Leonie Maria Tanczer, “İzleme yazılımı verilerinin elimizde olması paha biçilemez çünkü teknoloji odaklı baskı ve denetim biçimlerinin ölçeği ve doğasına ilişkin nicel kanıtlar oldukça sınırlı. Rapor yalnızca taşınabilir cihazlarda mevcut. Kaspersky’nin BT güvenlik çözümlerini kullanan kullanıcılar için Follower yazılımı kullanımının göründüğünden çok daha fazla olduğunu tahmin edebiliriz.

“Sonuç olarak, bunlar, gözetim yazılımının yalnızca tespitini değil, aynı zamanda anında dağıtımını da artıran hem yasal hem de teknik hafifletme stratejilerinin gelişimini hızlandırmak için araştırma, endüstri ve uygulama için teşvikler sağlamaya yardımcı olabilecek endişe verici ama yararlı rakamlar.”

WWP EN İletişim Müdürü Anna McKenzie, “Stalkerware’in Durumu” raporu gibi çalışmaların statükonun önemli bir teyidi olduğunu ancak bunu değiştirmek için daha fazlasının yapılması gerektiğini belirtti.

McKenzie şunları söyledi: “Kaspersky ile iş birliği içinde geliştirip uyguladığımız #NoExcuse4Abuse hashtag’i ile, teknoloji destekli istismarlara ve taciz yazılımlarına yönelik zarar verici toplumsal tutumları ele alma yolunda ilk adımımızı attık. Dijital cihazlar ve çevrimiçi alanlar, istismarcı ortakların, ortaklarının yaşamları üzerindeki kontrollerini artırmaları için eksiksiz bir ortam sağlar. Bununla birlikte, bir partnerin telefonunu kontrol etmek, e-postalarını okumak, pozisyonundan haberdar olmak ve şifresini bilmek o kadar yaygın hale geldi ki, erkekler birden fazla taciz edici davranış sergilediklerinin farkında bile değiller.

“Dijital şiddetle ilgili düzenleme, kapasite geliştirme ve genel farkındalığı artırma ihtiyacının ötesinde, teknoloji temelli tacizi destekleyici tutumları geniş çapta ve erken yaşlardan itibaren ele almanın son derece değerli olduğuna inanıyoruz.”

“Kaspersky, kullanıcıların korunmasını kolaylaştırmak için aktif olarak çalışıyor”

Kaspersky Kıdemli Dış İlişkiler Müdürü Christina Jankowski, her yıl binlerce kişinin izleme yazılımı kurbanı olduğuna dikkat çekti. Kaspersky, iş ortaklarımızla birlikte çalışmanın yanı sıra, cihazlarında izleme yazılımı bulunursa kullanıcılar için Örtülü Uyarısını güncelledi, böylece kullanıcılar artık yazılımın kaldırılması durumunda failin bunu fark edeceğinin farkında.

Bunun arkasındaki mantık basittir: Yazılım silinirse, izleme yazılımının yüklendiğine dair kanıt ortadan kalkar ve fail bir cihazın kontrolünü kaybederse durum tırmanabilir. “Misyonumuz, mağdurların mümkün olan en güvenilir sonuca ulaşmak için en iyi hareket tarzını anlamalarına yardımcı olmak ve bu tür dijital şiddete karşı eğilimi tersine çevirmek.”

Açıklamaya göre Kaspersky, kullanıcıların korumasını kolaylaştırmak için aktif olarak çalışıyor. Bu çabanın bir parçası olarak Kaspersky, bir cihazda izleme yazılımı bulunduğunda bir bildirim olan Implicit Strike’ı güncelledi. Güncelleme, bildirimin artık kullanıcıyı yalnızca cihazda izleme yazılımının bulunduğu konusunda bilgilendirmekle kalmayıp, aynı zamanda kullanıcıyı, izleme yazılımının kaldırılması durumunda yazılımı yükleyen kişinin uyarılacağı konusunda uyardığı anlamına gelir. Kaspersky’nin Gizlilik Bildirimi, 2019’daki lansmanından bu yana, izleme yazılımlarına karşı koruma sağlamak için şirketin tüm tüketici güvenlik çözümlerine dahil edilmiştir.

Kaspersky, bilgi paylaşmak ve hem profesyonelleri hem de mağdurları desteklemek için mağdur destek hizmetleri ve fail programlarından araştırma ve devlet kurumlarına kadar aile içi şiddet alanında uzmanlar ve kuruluşlarla birlikte çalışır. Kaspersky, kendini taciz yazılımlarıyla ve aile içi şiddetle mücadeleye adamış uluslararası bir grup olan Takip Yazılımlarına Karşı Koalisyon’un kurucu ortaklarından biridir.

Kaspersky, 2021-2023 yılları arasında Avrupa Birliği Haklar, Eşitlik ve Vatandaşlık Programı tarafından finanse edilen AB projesi DeStalk’ın konsorsiyum ortağı oldu. Ayrıca, Haziran 2022’de Kaspersky, izleme yazılımı ve izleme uygulamaları için cihazları kontrol etmeye yönelik ücretsiz, güvenilir ve kullanımı kolay bir araç olan TinyCheck hakkında daha fazla bilgi paylaşmak için bir web sitesi başlattı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu