Yaşam

Dünyanın Çeşitli Yerlerine Seyahat Ettiğimizde Saat Dilimi Neden Değişir? Saat Farkının Nedenini Açıklıyoruz!

Seyahat ediyorsanız, gideceğiniz yerde saatinizi yerel saate ayarlamak kim bilir ne kadar zahmetli olabilir ve döndüğünüzde saati tekrar değiştirmek zorunda kalabilirsiniz. Ya da belki Ankara’da gece 1, Şikago’da sabah 4 olduğu için uzaktaki biriyle telefon görüşmesi yapamazsınız. Peki önce zaman dilimlerini nasıl ayarladı? Hadi bir bakalım…

Kaynak:https://science.howstuffworks.com/env…

Aslında, zaman dilimleri, kafa karışıklığına neden olmaktan çok kafa karışıklığını gidermek için icat edildi.

İnsanlık tarihinin çoğu için, güneşin zamanı gezegende bir noktadan diğerine kısa bir süre için bile hareket ederken değiştiğinden, günün saati her yerde hazır ve nazırdı.

Baltimore’daki Johns Hopkins Üniversitesi’nden Steve Hanke, “Zaman yalnızca güneşin konumuyla ölçülüyordu, dolayısıyla güneş saati saatin kaç olduğunu belirliyordu.” açıklıyor. 1300’lerde Avrupa’da insanlar mekanik saat kullanmaya başladıktan sonra bile tutarsızlıklar devam etti.

Bu nedenle, oluşturulan ulaşım sistemine göre zamanı ayarlamaya karar verdiler.

Demiryolu trenlerinin bir yerden bir yere hızlı bir şekilde seyahat etmeyi mümkün kılmaya başladığı 1800’lere kadar zaman konusundaki kafa karışıklığı önemli değildi. Ancak insanlar trenleri kaçırıyordu ve saat ayarlanmadığı için tren çarpışmaları olmaya başladı. Zaman dilimlerinin karışıklığından rahatsız olan sadece Avrupa değildi.

Yalnızca ABD’de 300 farklı saat dilimi vardı.

Sonunda İskoç doğumlu bir mühendis olan Sandford Fleming, 1876’da bir zaman çizelgesi hatası nedeniyle tekrar bir treni kaçırdı ve işleri düzeltmeye karar verdi. Fleming, dünyanın gezegen boyunca kabaca 15 derece aralıklı 24 zaman dilimine bölündüğü bir sistem tasarladı. Sonunda dünya, yerel güneş günü saatini değil, Birleşik Krallık’taki Royal Greenwich Gözlemevinden alınan ortak bir zaman sistemini kullanmaya başladı. Greenwich Ortalama Saati, güneşin Başlangıç ​​Meridyeni üzerinden geçtiği günün ortalama saatine göre belirlendi. Birçok şehir de sistemi benimseyen yönetmelikleri benimsedi ve sistem önce ABD’de sonra da dünya çapında bir standart haline geldi. Peki bu gerçek bir karar mıydı?

Zaman karmaşası 20. yüzyılda yeniden sorun haline geldi.

Hava yolculuğunun ortaya çıkışı mesafeleri daha da azalttı ve internetle birlikte taşınabilir cihazların yükselişi, dünyanın diğer ucundaki insanların ortasında anında temas sağladı. Bu bize uzak yerlerdeki bireylerle bile bağlantıda olduğumuz 7/24 bir kültür kazandırdı.

Son yıllarda, bilim adamları daha kolay bir tahlil önerdiler. Zaman dilimlerini tamamen ortadan kaldırmak ve tüm dünyayı evrensel zamana koymak istiyorlar. Onların sistemine göre, bir yerde saat 9:00 iken, gezegenin her yerinde saat 9:00 olmalıdır ki kesintisiz iletişim sağlayabilelim.

Greenwich tabanlı bu saat sistemi dünya çapında hala kullanılsa da, bilim adamları bunun artık değişmesi gerektiğine inanıyor.

Böyle bir zaman çerçevesi oluşturmak, tüccarlar ve çevrimiçi satış yapan şirketler için çok faydalıdır. İnsanlar, kozmik zaman dilimini kullanıyor olsaydık, bunun dışarısı hava karardığında işe gideceğimiz anlamına geleceğini düşünüyor, ama aslında o kadar da değil.

Profesör Hanke Henry, ‘Hayır, şimdi olduğu gibi güneşle işe giderdin’ dedi. Böyle bir kurulumda normalde New York veya Baltimore’da işe sabah 9’da giderseniz, ortalama olarak saat 14:00 civarında güneş şu anda göründüğü yerde olacaktır. Alışmak biraz zaman alabilir, ancak UTC ile büyüyen çocuklar artık sabah 7’yi kahvaltıyla veya sabah 9’u işe başlamayla ilişkilendirmeyecek.’ diyor.

Peki dünyanın herhangi bir yerinde aynı saate sahip olmak ister miydiniz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu