Haber

Doç. Dr. Selçuk Hakkari için uyardı

VAN Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYU) Afet Yönetimi ve Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Azad Sağlam Selçuk, Hakkari’nin riskli bir bölge olduğunu söyledi. Binalarda risk incelemelerinin başladığını belirten Doç. Selçuk, “Yüksekova-Şemdinli fay kuşağı 7 ve üzeri deprem üretme potansiyeline sahip. Yüksekova ve Şemdinli’de büyük deprem beklendiği bir gerçek.”

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYU) Afet Yönetimi ve Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Azad Sağlam Selçuk, Kahramanmaraş merkezli 11 ilde yıkıma neden olan depremlerin ardından bilim insanlarının dikkat çektiği Hakkari bölgesi hakkında açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin her 10-15 yılda bir depremle karşı karşıya olduğunu anlatan Doç. Selçuk, ülke olarak bazı gerçeklerle yüzleşmek gerektiğini söyledi. Yapılar için yanlış yerleşim yerlerinin seçildiğine dikkat çeken Doç. Selçuk, bunun örneklerinin son depremlerin olduğu yerlerde görüldüğünü, ovalarda tahribat olduğunu, gerçek yerleşim yerlerinde ise çok az tahribat olduğunu ifade etti.

Aradan geçen sürede yaşanan acıların unutulduğunu ve aynı hataların tekrarlandığını belirten Doç. Selçuk, herkesin özeleştiri yapması gerektiğini belirterek, “Türkiye’de Maden Tetkik Arama tarafından hazırlanmış bir deprem haritamız var. MTA büyük emek vererek canlı bir fay hattı oluşturdu. Bu canlı haritada yaklaşık 473 fay var. Bunlar deprem üretme potansiyeline sahip faylardır.Bunun yanında sismik boşluk dediğimiz uzun süre deprem üretmeyen ve büyük depremler üretme potansiyeline sahip faylar vardır.Bunlara dikkat çekilmiştir.Pazarcık segmenti de yapılmıştır. bu şekilde mesela Bingöl’de Yedisu segmenti Ovacık fayı Malatya fayı deprem bekleniyor Neden çünkü bir çalışma yapıyorsunuz mesela Van YYÜ olarak bizim Balık Gölü Çaldıran’da projemiz vardı. proje kapsamında Balık Gölü’nün en büyük depremini 600 yıl önce yaptığını söyledi. 600 yıldır büyük deprem üretmedi. Demek ki deprem potansiyeli var. Bakın bu önemli diyoruz.” Aynı katranların artık Yüksekova-Şemdinli fay zonu için de geçerli olduğunu anlatan Doç. Selçuk, “Bu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bu fayın 7 ve üzeri deprem üretme potansiyeli var, bu bir sismik boşluk. Üstelik Yüksekova-Şemdinli fay zonu, Bitlis-Zagros bindirme zonunun hemen kuzeyinde yer alıyor. Türkiye’nin en büyük ana bindirme zonu.Yüksekova adından da anlaşılacağı gibi burası bir ova.Kahramanmaraş’ta gördük.Zemin iyiyse bir şey olmuyor.Ama büyütme dediğimiz bir şey var.Alüvyal zemin gevşek malzeme, yani çok sallanıyor ve daha çok çöküyorsunuz” diyen Doç. Selçuk, “Yüksekova’nın yeri bataklık yani bataklık. Yüksekova’nın her yeri riskli mi? Hayır. Yüksekova ve Şemdinli’de çalışmalarımız var. Şemdinli’ye gidip baktığınızda, daha çok dağlık bölgelerdedir. Çünkü bulunduğu yer kayalık bir zemin ama Yüksekova” Özellikle ovanın düz kısmına baktığınızda ovadaki yerleşimler büyük risk altında. Yüksekova’nın havalimanı zaten ovaya yapılmış durumda” dedi. Bu farkındalığın sürdürülebilir olması gerekiyor. Yüksekova ve Şemdinli’de büyük deprem beklendiği bir gerçek.” dedi.

Depremin yaşandığı şehirlerde endişe duyduğu konuyu anlatan Doç. Selçuk, “Van’daki depremin ardından bazı vatandaşlar evlerinin hasar durumunun değiştirilmesine itiraz etti. Van’da ağır hasarlı binanızın orta hasarlı veya orta hasarlıdan az hasarlı binanıza çevrilmesi için itirazlar oldu. Devlet yapacak” buna yaptırım uygulayın.Takviye ile orta hasarlı hale çevrilmeyecek.Van’daki ilk depremde yıkılmayan binalar 5.6 büyüklüğündeki depremle yıkıldı.O binada ağır hasardan orta hasarlıya değiştirseniz, O binada ölen herkesin günahından sorulacak. Her birinden siz sorumlusunuz” dedi.

silehaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu