Dünya

Zeytinyağı ihracatı için ek tedbirler yürürlüğe girdi.

Dünyada zeytinyağı veriminin düşmesi nedeniyle artan dış talep ve dünya fiyatları nedeniyle önemli ölçüde artan dökme ve fıçı zeytinyağı ihracatının olumsuz etkisinin devam ettiği Ticaret Bakanlığı tarafından kaydedildi. yerli tüketici fiyatları Yıl başına kadar (1 Kasım 2023) dökme veya varil zeytinyağı ihracatı için ek tedbirler yürürlüğe girdi.

Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada; Uluslararası Zeytin Konseyi’nin verilerine göre İspanya ve İtalya başta olmak üzere dünyada zeytinyağı üretimi 2022/2023 sezonunda Avrupa’daki kuraklık nedeniyle yüzde 20 azalırken, Türkiye’nin üretimi yüzde 62 arttı. Öte yandan 2022/23 Kasım-Temmuz döneminde toplam zeytinyağı ihracatımız bir önceki dönemin aynı dönemine göre tedbir bazında yüzde 240 artarak 136,5 bin tona ulaştı. Zeytinyağı ihracatımız 5,5 kat, fıçı ihracatımız ise 4 kat arttı. İhracatın sevkiyat türüne göre dağılımına baktığımızda dökme ve fıçı zeytinyağı ihracatının toplam ihracat içindeki payı yüzde 42’den yüzde 83’e yükseldi. İç piyasada zeytinyağı perakende fiyatlarındaki artış, son bir yıllık dönemdeki genel fiyat artışının oldukça üzerindedir. Bir önceki döneme göre Türkiye’de yüzde 102, İspanya’da yüzde 84, İtalya’da yüzde 58 ve Yunanistan’da yüzde 72 arttı.

KG BAŞINA 20 SENT İNDİRİM Türkiye’nin AB üyesi ülkelere yaptığı katma değerli ve ambalajlı zeytinyağı ihracatının, Avrupa Birliği’nin gümrük vergilerinin yüksek olması nedeniyle çok düşük olduğuna dikkat çekilerek, şu açıklamalar yapıldı: “Ancak İtalya ve İspanya, özellikle zeytinyağını dökme ve varil olarak işleyerek yine üçüncü ülkelere pazarlamaktadır. Kasım-Temmuz 2022/23 cari döneminde dökme ve varil ihracatımız İspanya’ya 21 kat, İtalya’ya 44 kat artış göstermiştir. Bu prestij ile her türlü dökme ve fıçı zeytinyağı ihracatında kilogram başına 20 kuruş kesintisini düzenleyen 7391 sayılı Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu Kararında Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı, dış talep nedeniyle artan dökme ve fıçı zeytinyağı ihracatını ambalajlı zeytinyağına yönlendirerek katma değerli ürün ihracatına katkı sağlamayı hedefleyen karar, 19 Temmuz tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 2023.

Zeytinyağı şubesinin dış ticareti, iç arzı, arzı, dış ve iç fiyatları ile ilgili Türkiye ve dünyadaki yeni gelişmelerin, şube paydaşları ile yoğun temas halinde olan Ticaret Bakanlığı tarafından yakından takip edildiğine işaret ederek, “Bu süreçte Bu bağlamda, dünyadaki zeytinyağı verimindeki düşüşün nedeninin, artan dış talep ve dünya fiyatlarına bağlı olarak önemli ölçüde artan dökme ve varil zeytinyağı ihracatının, ekonomiyi olumsuz yönde etkilediği kaydedilmiştir. yerli tüketici fiyatları devam ediyor.Zeytinyağı ihracatı için ek tedbirler yürürlüğe girdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu