Haber

Talas Belediyesi’nden 1.500 çiftçinin toprak analizi

Mehmet UZEL (KAYSERİ İGFA)
Tarım ve Orman Bakanlığı Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olan ve 10 dekar ve üzeri tarlası olan çiftçilere destek veren Kayseri Talas Belediyesi, toprak analizi yaptırarak üreticilerin daha verimli ürün elde etmesini sağlamayı amaçlıyor.

Uygulama kapsamında 1.500 çiftçiye destek olmayı planlayan Talas Belediyesi, toprak analiz bedelinin yarısını karşılayarak üreticinin yükünü hafifletiyor.

Tarımda üretim ve verimliliği artırmayı hedefleyen uygulama kapsamında, toprak analizi yaptırmak isteyen çiftçilerin tarlaları ziyaret edilerek numuneler alınıyor. Özel torbalara konulan numune daha sonra laboratuvara ulaştırılır. Burada belirli işlemlerden geçmiş toprak örnekleri değerlendirilerek sonuçlar raporlanmaktadır.

ÇİFTÇİLERİN MALİYETLERİ AZALACAK

Gübre kullanımını azaltmak ve çiftçiyi gereksiz maliyetlerden kurtarmak için başlatılan uygulama kapsamında alınan numunelerde toprak yapısı ve organik element ölçümü başta olmak üzere çeşitli analizler yapılıyor. Rapora göre, çiftçilere toprağın hangi minerallere ihtiyacı olduğu, hangi tür gübre kullanılması gerektiği ve eser yetiştirme potansiyeli hakkında bilgi veriliyor. Yapılan analizler sonucunda o tarladan hangi eserlerin yetiştirilebileceği ve verimliliği öngörülmektedir. Böylece bilinçli tarım ile üretim ve kalite artırılmaktadır.

ÜRETİCİ UYGULAMADAN MEMNUN

Başlatılan uygulama kapsamında tarlasından ilk numunenin alındığı çiftçi Naci Varlıklı, Talas Belediyesi’nin verdiği yüzde 50 hibe tohum desteğinden de yararlandığını belirterek, “30 dönüm aspir dikildi. Toprak analizi ile ilgili olarak bugüne kadar böyle bir işlem yaptırmadık. Bu uygulamanın faydalı olacağını düşünüyorum. Bu destek için Talas Belediyemize teşekkür ediyorum” dedi. söz konusu.

Tarım ve hayvancılık bahislerinde yapılan zemin analiz bedelinin yarısı Talas Belediyesi, diğer yarısı da çiftçi tarafından karşılanıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu