İş

OVP milyonların cebine yansıyacak!

Türkiye’nin refah planı Orta Vadeli Program kapsamında 85 milyon vatandaşımızın cebine ve günlük hayatına doğrudan yansıyacak uygulamalar hayata geçirilecek.İnşaat branşı sabit gelire uygun dar fiyat aralıklarıyla konut üretimine başlıyor.

Kamu bankaları ilk kez konut alacaklara kredi kullandıracak. Bireysel emeklilikte devlet katkısı artıyor, tamamlayıcı uzun vadeli bakım sigortası geliyor. Sosyal yardımlar aile odaklı olacak ve kişi başına asgari geliri garanti edecek şekilde yeniden yapılandırılacaktır. Her ailede en az bir çalışanın bulunmasına yönelik tedbirler alınacak. Patronun katkısıyla tamamlayıcı bir emeklilik sistemi oluşturulacak.

KREDİ MUSLUKLARI AÇILACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı 2024-2026 dönemini kapsayan Programla ev alacaklardan evleneceklere, iş arayanlardan toplumun tüm kesimine yansıyacak yeni bir reçete ortaya atıldı. girişimcilere, esnaflardan gerçek kişilere kadar. İşletmelerin krediye erişimi kolaylaşırken elektrikli araç ve akü yatırımı için teşvik muslukları açılıyor.

Türk lirası cinsinden yatırım araçlarının çekiciliği ve çeşitliliği artırılacaktır. Dijital Türk Lirası’na ilişkin idari düzenleme 2024 yılı sonuna kadar tamamlanacak. Kredi kartı kullanımı, finansal istikrarı ve tüketim talebi dengesini etkilemeyecek şekilde uluslararası standartlara uygun şekilde düzenlenecek.

İKİNCİ EMEKLİLİK DESTEĞİ

Bireysel emeklilik sisteminin çekiciliği artırılarak fon fiyatı ve sisteme katılan katılımcı sayısı artırılacaktır. Fon türleri, katılımcıların tasarruflarına daha fazla katma değer sağlayacak şekilde tasarlanacak ve devlet katkısı getirileri artacaktır.

Otomatik katılım sisteminin patronların da katkısıyla ikinci aşama emeklilik sistemine dönüştürüleceği tamamlayıcı emeklilik sistemi kurulacak. Tamamlayıcı emeklilik sistemi, emeklilikteki gelir kaybını telafi edecek ve çalışma süresi boyunca yaşam standardının korunmasını sağlayacak ek bir gelir kaynağı olacaktır.

Tamamlayıcı uzun vadeli bakım sigortası oluşturulacak. Sosyal yardımlar aile odaklı olacak ve kişi başına temel geliri garanti edecek şekilde yeniden yapılandırılacaktır. Evlenen gençlerin desteklenmesi ve ailenin korunması amacıyla Aile ve Gençlik Bankası kurulacak.

DÜŞÜK VE ORTA GELİRLİ KONUT

Afetlerin etkilerinin azaltılması ve sosyal konut ihtiyacının karşılanması amacıyla ülke genelinde düşük ve orta gelirli kesime yönelik konut, işyeri ve arsa projelerinin hayata geçirilmesi için inşaat departmanına yönlendirilecek. Fiyat istikrarı gözetilerek sektörün büyümeye seçici ve hedefe yönelik katkı sağlaması sağlanacaktır. Kira ve konut fiyatlarındaki gelişmeler dikkate alındığında salgın döneminde daralan konut arzının hızla artması bekleniyor.

Depremin konut stokunda yarattığı kayıpları telafi etmek için yeni sosyal konut projeleri geliştirilecek ve dar gelirli vatandaşların konuta erişimi artırılacak. Kamu tarafından uygun koşullarla sağlanan konut kredileri, ilk kez konut edinimini destekleyecek ve yeni başlayan projelere belirli standartlarda ve düşük ve orta gelirli vatandaşlara uygun fiyat aralığında kullandırılacak.

AFET BÖLGESİNDE SOSYAL KONUT

Sosyal konut üretiminde afet riski yüksek olan bölgelere öncelik verilecek. Afet konutu üretiminde hak sahipliği süreçleri iyileştirilecek, uygun maliyetli afet konutu üretimi sağlanacak ve geri ödeme sistemleri gözden geçirilecektir. Riskli konut açığının giderilmesi ve şehirlerin afetlere karşı dayanıklı hale getirilmesi amacıyla rezerv alanı olarak ilan edilen Hazine taşınmazları uygulayıcı kurumlara devredilecek.

2,7 MİLYON KİŞİYE İŞ FIRSATLARI

Yıllık 2 milyon 727 bin, ilave 909 bin istihdam sağlanacak. Çalışma çağındaki her bireyin üretebileceği, gelir elde edebileceği becerilerin yanı sıra aidiyet hissedeceği meslekleri kazanmasını sağlayacak programlar uygulanacaktır. Dijital ve yeşil dönüşümle kadınların değişen işgücü piyasasına tam, eşit, garantili ve aktif katılımı sağlanacak.

Kadınların işgücüne katılımını artıracak girişimcilik, finansal okuryazarlık, kooperatifçilik gibi alanlardaki programlar yaygınlaştırılacak ve yaygınlaştırılacaktır. İş dünyasının ihtiyaçları ve iş-özel hayat istikrarı dikkate alınarak uzaktan, yarı zamanlı ve geçici süreli gibi yeni nesil esnek çalışma modelleri etkin bir şekilde hayata geçirilecek. Yükseköğretim kontenjanları orta vadede kamu ve özel sektör kurumlarının ihtiyaç duyduğu işgücü kalitesiyle uyumlu hale getirilecektir.

YENİ NESİL İŞ MODELLERİ

İşgücü piyasası koşullarına ve yeni nesil esnek çalışma koşullarına daha uyumlu hale getirilecek. Yeni nesil esnek çalışma modelleri üç yıllık bir sürede devreye alınacak ve çalışma çağındaki tüm gençler gelir elde edecekleri üretim alanlarına yönlendirilecek. Özellikle kadınlar, gençler ve engelliler için uzaktan, yarı zamanlı ve geçici çalışma gibi esnek çalışma biçimleri yaygınlaştırılacak. Gençler dahil her ailede en az bir çalışanın bulunmasına yönelik tedbirler alınacak. Gençlerin geleceğin mesleklerine ilişkin mesleki farkındalıklarını artıracak programlar yaygınlaştırılacaktır.

ÖZEL BANKALARIN YATIRIM DESTEĞİ ARTACAK

Özel bankaların yatırımları daha fazla desteklemesi teşvik edilecektir. Öncelikli branşlar ve bölge koşulları dikkate alınarak özel sektör yatırımları desteklenecektir. Yatırım yeri tahsis sistemi güçlendirilecektir. Yurt dışındaki Türk araştırmacıların Türkiye’de işletme kurmaları teşvik edilecek. Hazine gayrimenkulleri, özellikle imalat sanayinin öncelikli sektörlerindeki yatırımlar için ekonomiye kazandırılacak.

KRİTİK HAMMADDE STRATEJİSİ

Dijital ve yeşil dönüşüm kapsamında ithalata bağımlılığın azaltılması ve arz güvenliğinin sağlanmasına yönelik ulusal kritik hammadde stratejisi hazırlanacak. Yatırım taahhütlü avans kredi programı, yatırım teşvik sistemi doğrultusunda seçici ve odaklı bir şekilde aktif olarak kullanılacaktır.

Yüksek teknolojili ve katma değerli ihracatın finansmanında yeşil ve dijital dönüşüme öncelik verilerek Eximbank destekleri kullanıma sunulacak.

AFET SİGORTASI GELİYOR

Tüm afet tehlikelerini kapsayacak afet sigortaları geliştirilip yaygınlaştırılacak, beyannamelerin aktif takibi ve zorunlu deprem sigortası ödemelerinin yapılması sağlanacaktır. Bina tamamlama sigortasının yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar yapılacaktır.

Sigortanın otokontrol rolünün hayata geçirilmesiyle inşaatın kalitesi artırılacak, inşaat kontrol sürecinde yer alan kişi ve kuruluşların mesleki sorumluluk sigortaları ile inşaat müteahhitlerinin inşaat sorumluluk sigortaları yaygınlaştırılacaktır.

FİYAT ARTIŞLARINA KARŞI MÜCADELE

Fiyat artışlarını etkileyen tüm faktörlerle mücadele edilerek, parasal sıkılaştırma dahil olmak üzere sıkı para politikasının ve seçici kredi uygulamalarının güçlendirilmesiyle yurt içi talepte dengelenme sağlanacaktır. Ekonomik istikrarı bozan ve enflasyonu besleyen tüketim artışlarının önlenmesine yönelik tedbirler alınacaktır. Reel sektöre uygun maliyetlerle amaca yönelik finansman imkanı sağlanacak.

KAYNAK: SABAH / HAZAL ATEŞ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu