İş Bankası’nın aktif büyüklüğü 1,6 trilyon TL’ye ulaştı
Mart ayının getirdiği prestijle İş Bankası operasyonel büyüklüğünü 2022 yıl sonuna göre yüzde 11,8 artırarak 1,6 trilyon TL’ye ulaştı.
Mart sonu itibarıyla Türkiye İş Bankası aktif büyüklüğünü 2022 yıl sonuna göre yüzde 11,8 artırarak 1,6 trilyon TL’ye ulaştı. İş Bankası Genel Müdürü Hakan Ortan, ilk çeyrek finansal sonuçlarına ilişkin değerlendirmesinde; “Büyük kayıplar verdiğimiz deprem felaketinin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. İlk günden beri millet olarak ortaya koyduğumuz dayanışma ve beka mücadelesiyle hep birlikte, el ele, afetin etkilerinin üstesinden geliyoruz. Dayanışmaya her zamankinden daha çok ihtiyaç duyduğumuz bu dönemde İş Bankası Grubu olarak “Biz beraberiz, yalnız değilsiniz” dedik ve geçmişte olduğu gibi bölgede yaraları sarmak için sorumluluk üstlendik. Deprem bölgesi için AFAD’a milyar TL. Yapılacak deprem konutları için 1 milyar 750 milyon TL kaynak ayırdık” dedi.
Ayrıca, Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Osmaniye illeri ile İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde ağır zarar gören gerçek kişiler ile KOBİ’ler ile küçük ticari işletmelere (çiftçi ve esnaf dahil) kullandırılan her türlü bireysel ve ticari kredilerden Banka sorumludur. depremlerde. ödemelerini (ek hesap, kredi kartı borçları ve gayrinakdi kredi komisyonları dahil) 31 Ağustos 2023 tarihine kadar 6 ay faizsiz ödemesiz olarak erteledi. Depremde hayatını kaybeden müşterilerin tüm bireysel kredi borçlarını sildi. Bölgedeki yaraları sarmak, üretim ve istihdam seferberliğini başlatmak için 10 milyar TL kaynak ayırdı.
Ekonomiye 1,1 trilyon TL destek sağladı
843,9 milyar TL’lik nakdi kredi hacmi ve 276 milyar TL’lik gayrinakdi kredi hacmiyle İş Bankası’nın ekonomiye sağladığı toplam kaynak, yılın ilk çeyreğinde 1,1 trilyon TL’ye ulaştı.
Banka, asırlık deneyiminin getirdiği etkin kriz yönetiminin yanı sıra kurumsal kimliğiyle ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam ederken, mevduat hacmi 1 trilyon TL’ye ulaştı. TL mevduat hacmi ise yılsonuna göre yüzde 14,3 artarak 441,3 milyar TL’ye ulaştı.
Bankacılık sektörünün sürdürülebilir kalkınmadaki dönüştürücü gücünün ve sorumluluğunun bilincinde olan İş Bankası, 2026 yılına kadar 300 milyar TL’lik sürdürülebilir finansman sağlayarak ekonominin yeşil dönüşümüne katkı sağlamayı taahhüt etmiştir. 5 yıl içinde kadın işletmecilere 100 milyar TL’lik finansman sağlayacağını duyurarak, kadınların ekonomik hayatta daha aktif olmalarının temelini attı.
Bu dönemde yenilikçi bir çalışma anlayışıyla yatırımlarına devam eden Banka, İş Bankası Kümelenmesi çatısı altında sınai eser ticaretine aracılık etmek amacıyla ülkemizde bir ilk olan dijital pazaryeri platformu Proemtia’yı hayata geçirmiştir. Stratejik öncelikleri arasında yer alan tarım sektöründe sürdürülebilir ve verimli tarımsal üretim sağlamak için “İmeceMobil Tarım Platformu”nu kurdu.
İş Bankası yılın ilk üç ayında 12,9 milyar TL net kâr elde etti. Bankanın mart sonu itibarı ile sermaye yeterlilik rasyosu yüzde 20,8, özkaynak büyüklüğü ise 196,9 milyar TL oldu. – İSTANBUL