Ekonomi

Ekonomik koşulların iyileşmesi beklenmiyor.

ABD Merkez Bankası (Fed), Amerikan ekonomisindeki mevcut duruma ilişkin değerlendirmeleri içeren “Bej Kitap” raporunun Mart sayısını yayınladı. Bankanın 12 şubesinden alınan analizlerle hazırlanan raporda, “2023 yılının başında genel ekonomik aktivitenin bir miktar arttığı” değerlendirmesi yapıldı.

Tedarik zincirindeki aksamaların azalmaya devam ettiği belirtilen raporda, tüketici harcamalarının genel olarak yatay bir seyir izlediği kaydedildi. Raporda, bazı bölgelerdeki yüksek enflasyon ve yüksek faiz oranlarının tüketicilerin keyfi alım gücünü düşürmeye devam ettiği vurgulanırken, artan kredi kartı borcuna ilişkin bazı endişelerin gündeme getirildiği belirtildi.

Raporda, birçok bölgede seyahat ve turizm faaliyetlerinin oldukça güçlü seyrettiği, imalat faaliyetinin ise daralma döneminin ardından istikrar kazandığı kaydedildi. Raporda, kredi talebinin azaldığı, kredi standartlarının sıkılaştığı ve temerrüt oranlarının keskin bir şekilde arttığı belirtildi.

Fed’in raporunda, artan belirsizlik ortamında ekonomik koşulların önümüzdeki aylarda fazla iyileşmesinin beklenmediği belirtildi. Fiyat artışlarına da değinilen raporda, “Birçok bölgede fiyat artışları yavaşlasa da enflasyonist baskılar yaygın olmaya devam etti” ifadesi kullanıldı.

Raporda, başta enerji ve hammadde olmak üzere girdi maliyetlerinin bazı bölgelerde daha da arttığı, ancak navlun ve nakliye maliyetlerinde bir miktar gevşeme olduğu belirtildi.

Konut fiyatlarının ve kiraların yüksek seyrini sürdürdüğüne dikkat çekilen raporda, yıl boyunca fiyat artışlarının ılımlı seyretmesinin beklendiği kaydedildi.

Fed Başkanı Jerome Powell, ABD Kongresi’ne sunduğu altı aylık Para Politikası Raporu’nun ikinci gününde ABD Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi üyelerinin sorularını yanıtladı.

Powell, bankanın 21-22 Mart tarihlerinde gerçekleşecek toplantısıyla ilgili herhangi bir karar almadıklarını, bu ve önümüzdeki hafta açıklanacak verilerin analiz edileceğini söyledi.

JOLTS İş İlanı Sayısı, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verilerinin değerli olacağını vurgulayan Powell, “Mart ayı toplantısıyla ilgili herhangi bir karar almadık. Verileri görene kadar bunu yapmayacağız” dedi.

habercaglayancerit.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu