Haber

Çin ile Filistin arasında stratejik ortaklık kuruldu

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, ülkesine resmi ziyarette bulunan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Çin-Filistin stratejik ortaklığının kurulduğunu duyurdu.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Çin ziyareti kapsamında temaslarını sürdürüyor. Abbas için bugün başkent Pekin’deki Büyük Halk Salonu’nda bir karşılama töreni düzenlendi. Tören kapsamında Tiananmen Meydanı’nda 21 top atılırken, iki devlet başkanı şeref kıtasını selamladı. İki lider daha sonra bir görüşme gerçekleştirdi. Abbas’ın 2017’den bu yana Çin’e yaptığı ilk ziyarette iki lider, küresel ve bölgesel konuları ele aldı.

Görüşmede Çin Devlet Başkanı Jinping, Çin’in Filistin Kurtuluş Örgütü’nü ve Filistin devletini tanıyan ilk ülkelerden biri olduğunu ve Filistin halkının meşru ulusal haklarını geri kazanması için haklı davasını her zaman kararlılıkla desteklediklerini ifade etti. Xi, “Çin, Filistin’in Birleşmiş Milletler’e tam üye olması için destek veriyor. Çok taraflı platformlarda Filistin adına konuşmaya ve adaleti savunmaya devam edeceğiz. Filistin’e yardım etmeye devam edeceğiz.”

İki ülkenin birbirinin temel çıkarlarını karşılıklı olarak güçlendirmeye devam edeceklerini ifade eden Xi, Filistin ve Pekin’in ortaya koyduğu altyapı projesi Kuşak ve Yol Girişimi’nin inşasında iş birliğini derinleştirmek ve Çin müzakerelerini hızlandırmak istediklerini kaydetti. -Filistin Serbest Ticaret Anlaşması. Çin Devlet Başkanı Xi, Filistin sorununun çözümünün yarım asrı aşkın süredir ertelendiğini ve bu durumun Filistin halkına büyük acılar yaşattığını ifade ederek, “Filistin sorununun çözümünün temeli Filistin’in kurulmasında yatmaktadır. başkenti Doğu Kudüs olan, 1967 sınırlarına dayanan tam egemenliğe sahip bağımsız bir Filistin devleti.”

“Çin, Filistin’de iç uzlaşmanın sağlanmasına ve barış görüşmelerinin ilerletilmesine yardımcı olmaya hazır”

Uluslararası toplumun Filistin’e yaptığı yardımları artırması gerektiğine işaret eden Jinping, “Barış müzakerelerinin doğru yönde ilerlemesi sağlanmalıdır. Tarihin kutsal kabul ettiği kutsal statüsüne saygı gösterilirken radikal ve provokatif söz ve davranışlardan vazgeçilmelidir.” Daha büyük, yetkili ve etkili bir uluslararası barış tesis edilmelidir. “Konferansın toplanması teşvik edilmelidir. Barış görüşmelerinin yeniden başlaması için uygun koşullar yaratılmalıdır. Filistin ve İsrail’in birlikte barış içinde yaşaması için çaba gösterilmelidir. Çin, Filistin’de iç uzlaşmanın sağlanmasına ve barış görüşmelerinin ilerletilmesine yardımcı olmaya hazır” dedi.

“Filistin-Çin stratejik ortaklığını derinleştirmek istiyoruz”

Görüşmede Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistin halkı adına, Filistin halkının ulusal haklarını yeniden kazanması için uzun süredir devam eden güçlü desteği ve yardımı için Çin’e teşekkür ettiğini söyledi. Çin’i “Filistin’in güvenilir bir dostu ve ortağı” olarak nitelendiren Mahmud Abbas, Çin’in temel çıkarları doğrultusunda iddaalarda kararlılıkla destek vereceklerini söyledi. Filistin’in Kuşak ve Yol girişiminin inşasına destek olmak için Çin ile birlikte çalışmaya istekli olduğuna işaret eden Abbas, “Çin ile farklı alanlarda iş birliğini güçlendirmeyi ve Filistin-Çin stratejik ortaklığını derinleştirmeyi diliyoruz.” Çin’in Suudi Arabistan ile İran arasındaki arabuluculuğuna övgüde bulunan Abbas, Çin’in Filistin’de iç uzlaşı ve Ortadoğu bölgesinde barışın sağlanmasında daha büyük rol oynamasını beklediklerini sözlerine ekledi. Görüşmenin ardından iki ülke arasında farklı alanlarda işbirliği anlaşmalarının imzalandığı törene katılan iki cumhurbaşkanı, iki ülke arasında stratejik ortaklık kurulmasına ilişkin ortak açıklama yaptı.

Abbas’ın Çin ziyaretinin 4 gün sürmesi bekleniyor.

Çin’den Filistin’e tam destek

Görüşmede Abbas’a eşlik eden Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el Maliki, dün Çinli mevkidaşı Qin Gang ile görüştü. Çin Dışişleri Bakanı Qin, “Çin, Filistin meselesine büyük önem veriyor ve Filistin halkının meşru ulusal haklarını elde etmesi için haklı davasını her zaman kararlılıkla destekliyor” dedi. Qin ayrıca Çin’in barış görüşmelerinin yeniden başlamasını istediğini söyledi ve Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el Maliki, Çin’in son yıllarda Filistin meselesine ilişkin barış girişimlerini takdirle karşıladıklarını ifade ederek, Çin’e Filistin davasına verdiği destekten dolayı teşekkür etti. – PEKİN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu