Haber

Ahtamar Adası’na giriş ve tekne ücretindeki artış: Ziyaretin maliyeti 210 TL

KAMYONET – Van Gölü kıyısındaki Ahtamar Adası’nda yer alan tarihi Surp Haç Kilisesi, her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilmektedir. Adaya giriş fiyatı geçen yılın Temmuz ayında 45 TL’den 60 TL’ye yükseltilmişti. 8 ay sonra adaya giriş ücreti yeniden zamlandı. Yeni zamla birlikte adaya giriş için ödenen ücret kişi başı 150 TL oldu.

Gevaş ilçesi sınırları içinde Van Gölü açıklarında yer alan Ahtamar Adası’nda Ermeni Surp Haç Kilisesi ve Surp Haç Katedrali de bulunmaktadır. 2005 yılında başlayan onarım çalışmalarının tamamlanmasının ardından kilise, 2007 yılında düzenlenen uluslararası törenle ‘anı müzesi’ olarak hizmet vermeye başladı.

95 yıllık aradan sonra tarihi kilisede ilk ayin 19 Eylül 2010’da yapıldı. Her yıl eylül ayında düzenlenen törene katılmak isteyen binlerce kişi Ahtamar Adası’nda buluşuyor. Yılda bir gün ayin yapılmasına izin verilen kilisede, 2015 yılında ‘güvenlik’ gerekçesiyle 3 yıl ayin verildi. Tarihi kilise geçen yıl 10. Ayine ev sahipliği yaptı.

Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği adaya giriş fiyatlarının artması tepkilere neden oldu.

İlk tepkilerden biri Van Ticaret ve Sanayi Odası (VAN TSO) Başkanı Necdet Takva’dan geldi. Takva, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “Akdamar adasına gelen turistlerden alınan 60 TL’lik ziyaret ücretinin 150 TL olmasına itiraz ediyoruz!” söz konusu.

Öte yandan adaya giriş ücretinin artmasıyla birlikte ulaşım ücreti de yükseldi. Adaya ulaşım Gevaş ilçesindeki iskelede bulunan gemilerle sağlanıyor. Adaya geçişte kullanılan teknenin fiyatı 35 TL’den 60 TL’ye çıkarıldı. Bu artışlarla birlikte adaya gidişin kişi başı maliyeti 210 TL oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu