Ekonomi

ABD’den Rusya’nın tahıl girişimine son verilmesine ilişkin açıklama

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Adam Hodge konuyla ilgili Twitter’da bir paylaşımda bulundu.

Hodge, Rusya’nın Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nı feshetmesinin gıda güvensizliğini daha da kötüleştireceğini ve dünya genelinde savunmasız durumdaki milyonlarca insanın zarar göreceğini belirterek, “Girişim, Rusya’nın Karadeniz’i acımasız ve karşılıksız işgali sonucu artan gıda fiyatlarının düşmesine yardımcı oldu. Ukrayna.” ifadeleri kullandı.

Hodge, tahıl girişimi aracılığıyla sevk edilen 32 milyon mt tahıl ve gıda maddesinin yarısından fazlasının, dünyanın gıda açısından en güvensiz bölgelerinden bazıları da dahil olmak üzere, gelişmekte olan ülkelere gittiğine dikkat çekti.

Girişim kapsamındaki her sevkiyatın gıda fiyatlarını düşürerek yoksul ülkelere katkı sağladığını vurgulayan Hodge, şöyle devam etti:

“Bu tahılın pazara girmesinin engellenmesi dünyanın dört bir yanındaki insanlara zarar verecektir. Nitekim Rusya’nın girişime katılımını askıya almasının bir sonucu olarak küresel buğday fiyatlarında zaten bir artış görüyoruz. Rusya’yı kararından derhal geri almaya çağırıyoruz.”

Rusya’dan “tahıl koridoru anlaşmasının sona erdiği” açıklaması

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısının küresel gıda fiyatları üzerindeki etkisini azaltmak amacıyla BM, Rusya, Türkiye ve Ukrayna, 22 Temmuz 2022’de İstanbul’da düzenlenen törenle Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nı imzaladı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, bugün süresi dolan Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’na ilişkin yaptığı açıklamada, “Tahıl koridoru için anlaşma fiilen sona erdi, durduruldu. ilgili şartlar uygulanır uygulanmaz anlaşmanın Rusya ile ilgili kısmı yerine getirilmemiştir.” Sözlerini kullandı.

ozalphaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu