Ekonomi

ABD’de üretici enflasyonu yavaşlamaya devam etti

ABD’de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) geçen yıl Aralık ayında aylık bazda yüzde 0,5 azalırken, yıllık bazda yüzde 6,2 arttı.

ABD Çalışma Bakanlığı, Aralık 2022 ÜFE verilerini açıkladı.

Buna göre ÜFE geçen yıl Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 0,5 azaldı. Bu dönemde beklenenden fazla azalan bilginin yüzde 0,1 azalacağı tahmin edildi. Nisan 2020’den bu yana en büyük aylık düşüşü gösteren ÜFE, geçen yıl Kasım ayında yüzde 0,2 arttı.

Üretici fiyatları geçen yıl Aralık ayında yıllık bazda yüzde 6,2 arttı.

Üst üste 6 aydır yavaşlayan üretici enflasyonunun bu dönemde yüzde 6,8 olması bekleniyordu. Mart 2021’den bu yana en düşük seviyesine gerileyen üretici enflasyonu, geçen yıl Kasım ayında yıllık yüzde 7,3 oldu.

Değişken gıda ve elektrik fiyatlarını içermeyen çekirdek ÜFE de geçen yıl Aralık ayında aylık bazda yüzde 0,1 ve yıllık bazda yüzde 5,5 arttı.

Çekirdek ÜFE aylık bazda piyasa beklentilerine paralel bir seyir izlerken, verinin yıllık bazda yüzde 5,7 artması bekleniyordu. Çekirdek ÜFE geçen yıl Kasım ayında aylık yüzde 0,2 ve yıllık yüzde 6,2 arttı.

ÜFE, üretimde kullanılan girdilerin fiyatlarını ölçerek son yapılan işlerin fiyatları ve manşet enflasyon hakkında ipuçları veriyor. ABD Merkez Bankası (Fed), ÜFE dahil tüm enflasyon göstergelerini takip ediyor.

haber-arsin.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu